Tijdens de therapie staat het kind met zijn of haar klachten(en) centraal. Mijn visie is dat elk kind speciaal en uniek is. Een standaard therapie bestaat dan ook niet. Elke behandeling is weer anders waarbij ik aansluit op de belevingswereld van het kind. Dit maakt dat het kind zich snel vertrouwd en veilig voelt binnen de therapie.
Elk kind heeft een hele goede reden om te doen zoals het doet. Hij wil hiermee de omgeving iets duidelijk maken. Kinderen communiceren over het algemeen via gedrag. Hun cognitieve en communicatieve vaardigheden zijn nog niet volledig ontwikkeld. Tijdens de therapie kijk ik samen met het kind wat maakt dat hij bijvoorbeeld boos, angstig, verdrietig, druk of juist teruggetrokken is. Ieder kind heeft hier zijn eigen redenen voor. Zo kan boosheid bijvoorbeeld het gevolg zijn van overprikkeling, zich niet begrepen voelen en/of een vervelende gebeurtenis. Voor ieder kind geldt ook weer een eigen 'oplossing', afhankelijk van de eigen interesses en eigenschappen van het kind.
Een kind kiest zijn eigen middelen tijdens de therapie. Zo houdt het ene kind meer van knutselen, tekenen of verven en kiest een ander kind voor verkleedkleren, tafelspelen, lego of knuffels. Oudere kinderen zullen eerder willen praten over wat hen bezighoudt en waar ze last van hebben. Wat een kind ook kiest hij laat hiermee altijd zien wat er in zijn of haar binnenwereld speelt. Binnen dit kader pas ik verschillende interventies toe die bij dit specifieke kind passen. Hierbij spreek ik de enorme veerkracht en het zelfoplossend vermogen van het kind aan.
Interventies en middelen die ik toepas zijn o.a.:
- Spel
- Creatieve middelen (tekenen, knutselen, kleien, verven etc)
- Actieve
fantasieoefeningen
- Neurolinguïstisch programmeren (negatieve gedachten en overtuigingen veranderen)
- Verhalen
- Drama
- Mindfulness
- Ontspanningsoefeningen
- Geleide meditaties