matthijs

Hoogsensitieve kinderen

In mijn praktijk begeleid ik veel hoogsensitieve kinderen. Hoogsensitieve kinderen zijn kinderen die gevoeliger zijn op emotioneel en fysiek gebied. Als gevolg van een gevoeliger zenuwstelsel komen prikkels vanuit de buitenwereld meer en sterker binnen. Hoogsensitiviteit is zeker geen stoornis zoals ADHD of een aan autisme gerelateerde stoornis. Het is eerder een karaktereigenschap die bij het kind hoort.

Hét hoogsensitieve kind bestaat niet. Zoals ieder kind weer anders is zo is er ook veel diversiteit binnen de groep van hoogsensitieve kinderen. Het is dan ook niet de bedoeling het kind een etiket te geven. Wel is het goed te realiseren dat het ene kind gevoeliger is dan het andere kind en daarom anders op situaties reageert en op een andere manier in het leven staat.

Tijdens de therapie kijk ik samen met het kind wat de klachten zijn en wat het kind nodig heeft om weer vrijer en blijer in het leven te staan. Bewustwording, zelfinzicht, acceptatie, versterken van de eigenwaarde en het aanreiken van handvaten kunnen hierbij een rol spelen.