dobbelstenen

EMDR bij kinderen

Tijdens EMDR wordt bilaterale (links-rechts) stimulatie toegepast terwijl het kind zich concentreert op een vervelend beeld, een naar gevoel, een fysieke sensatie en/of een negatieve gedachte. De bilaterale stimulatie kan bestaan uit handbewegingen voor de ogen, klikjes via de oren door een koptelefoon, tapjes op de knieƫn of klapjes in de handen.
Tijdens een EMDR behandeling sluit ik aan bij de belevingswereld van het kind. Voor veel kinderen is praten over emoties of nare gebeurtenissen moeilijk. Door het maken van een tekening over de gebeurtenis of tijdens het (na)spelen kan een kind toch uiting geven aan dat wat er leeft en kan EMDR plaatsvinden.
Bij jonge kinderen (tot ongeveer 6 jaar) werk ik vaak met een verhaal die speciaal voor het kind wordt geschreven. In het verhaal wordt de nare gebeurtenis of de situatie waarin bepaalde klachten sterk naar voren komen beschreven. Tijdens EMDR wordt het verhaal voorgelezen.
Wanneer een kind in staat is zich verbaal te uiten (bij oudere kinderen) kan hij of zij over zijn ervaringen vertellen.

Bij EMDR worden nieuwe verbindingen in de hersenen gelegd, waardoor een versnelde informatieverwerking plaatsvindt. Hierdoor wordt een gebeurtenis versneld verwerkt en vermindert of verdwijnt de lading van gevoelens die met de gebeurtenis gepaard gaan.